Vegán gyümölcs joghurt

By

Hozzávalók:

  • 100 g natúr, házi készítésű kókuszjoghurt (vagy vehetsz bioboltban üvegeset)   DIY-hez: (kókuszkrém, agar-agar por, cukorpótló, probiotikum-kapszula)
  • 170 g friss vagy fagyasztott piros gyümölcsmix
  • 30 g cukormentes granola vagy müzli

Elkészítés:

A házi készítésű kókuszjoghurtot így csináld:  Választhatsz kókusztejet, de csak a konzervesnek lesz megfelelő állaga, vagy kókuszkrémet, a kis papírdobozosat. Én mindkettőből kipróbáltam, nálam egyértelműen a kókuszkrém a favorit, sokkal sűrűbb lesz az állaga, szinte igazi joghurtszerű. Édesítésre alig van szükség, hiszen a kókusz is édes ízű eleve, de ha akarsz beletenni élőflórát, akkor muszáj kedvére tenni a baktériumoknak- ők az édes közeget szeretik.

A kókuszkrémet forrósítsd fel az általad általában használt édesítővel, ha nem vagy vegán, mézet is használhatsz, nyírfacukor kivételesen ez esetben nem szerencsés, többi cukorpótló amit endometriózis diétában megszokhattál mind mehet. Várj, amíg hűl egy kicsit. Oldd fel az agar-agar port forró vízben, ez lesz a sűrítőanyagod. Ha kihűlt a kókuszkrém,  add hozzá két probiotikum kapszulának a beltartalmát, csak a port, a kapszulát magát dobd ki. Add a krémhez a sűrítőanyagot is. Tedd őket befőttesüvegekbe, tekerd körbe és tartsd őket melegen legalább egy 12-14 óráig, akár ennél is tovább. Közben a baktériumok elkezdenek aktívkodni, megeszik a cukrokat, és joghurtosítják a kókuszkrémet. Ha elégedett vagy, akkor jöhet a hűtés. Beteheted őket a hűtődbe kb. 6-8 órára, ekkor még bőven fog sűrűsödni a cucc.

A gyümölcsjoghurthoz:

Önts a kókuszjoghurtot egy helyes kis tálba, szórd rá a gyümölcsöt, aztán a granolát, és kész is van, szép, finom és egészséges!