Borsó krémleves (vegán)

By

 

Nagy tavaszi kedvencem a zöldborsó, jöhet minden mennyiségben. Máig élénken él az emlékezetemben, ahogy gyerekkoromban a nagypapám telkén legeljük a friss, zsenge zöldborsót, és elégedetten dobáljuk a héjat a komposztba. Ez az első tavasz a nagypapám nélkül, de amikor ezt a levest készítem, egy kicsit mindig ott ül az asztalnál velünk ő is!

 

Zöldborsó krémleves

 

Hozzávalók:

 

1/2 kg friss zöldborsó

1 dl rizstejszín

1/2 dl borsótej

1/2 csokor friss petrezselyem

himalájai só ízlés szerint

őrölt fekete bors ízlés szerint

gyömbér ízlés szerint

 

Így készítsd:

Egy leheletnyi olívaolajon futtatsd meg a  hagymakarikákat. Add hozzá a borsót és a felaprított petrezselymet, majd öntsd fel annyi tisztított vízzel, hogy bőségesen ellepje a zöldségeket. Kevés sóval, őrölt borssal, gyömbérrel szoktam ízesíteni, de van aki szereti benne a szerecsendiót is- nyugodtan kísérletezz a fűszerekkel.

 

Amikor megpuhult a borsó, vedd le a tűzről és öntsd bele a rizstejszínt és a borsótejet.

 

Borsótejet nem sok helyen lehet kapni még hazánkban, én a Sproud márkát ismerem, a  Company of Life-tól szereztem be.  Válaszd az édesítetlen, natúr verziót.  A sárgaborsóból készült növényi ital engem meggyőzött, innentől biztosan ő lesz a fő növényi ital forrásom. Ezeket tudja a sárgaborsótej:

– mentes minden allergéntől: tej és tejszármazékok, glutén, mogyoró- és diófélék, szója és nincs benne lektin sem
– 5x annyi fehérjét tartalmaz, mint a mandula italok
– 3x több fehérjét tartalmaz, mint a zabitalok
– 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a zabitalok
– 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz a hagyományos tejhez képest
– 80%-kal kevesebb vízre van szükség az előállítása során, mint a mandula ital esetén
– 75%-kal alacsonyabb ökológiai lábnyoma van, mint a hagyományos tehéntejnek
– a hagyományos tehéntejjel megegyező kalcium-forrás

 

Botmixerrel turmixold krémes állagúra, figyelve arra hogy ne járj úgy mint én gyakran, hogy még a falról is a zöld trutyit kaparom a kevergetés után… 😀 Ezután még vissza szoktam tenni egyet rottyanni a tűzre, és lehetőleg azonnal, melegen tálalom.

 

Díszíteni csak egy picike petrezselyemmel szoktam, Beni pedig nagyon szereti benne a teljes kiőrlésű fokhagymás krutonkockákat is, ha még turbóznád a receptet. Szuper jó energiaforrás, könnyed, fehérjében gazdag, így gyakran ajánlom lombikozó pácienseimnek is túlstimuláció ellen.

 

Jó étvágyat!

 

Ha szeretnéd átlátni az endometriózis diétát övező káoszt, és személyre szabni, rendszerbe foglalni a diétádat, akkor Az Igazi endometriózis (nemis) diéta receptkönyvet javaslom neked szívből,  ITT találod.