Az étkezés és a menstruációs ciklus összehangolása 2. rész- Follikuláris fázis

By

A női menstruációs ciklus 4 részre osztható. A ciklus hossza egyénileg változó, általában 26-31 napra tehető, ebben a cikkben a 28 napos átlagos ciklust vesszük alapul.

  1. Menstruáció
  2. Pre-ovulációs vagyis Follikuláris szakasz
  3. Ovuláció
  4. Lutális szakasz

 

A sorozatunk első részében a menstruáció időszakával foglalkoztunk, most a Follikuláris fázis következik. A menstruációs vérzés egy új ciklus kezdetét is jelentette,  az új ciklus legelső napján máris megindul a tüszőérés, amelynek során egyszerre két-három tüsző is érésnek indul a petefészekben.

Általában végül aztán csak egy tüsző marad. A tüszőérés során a petesejtet körülvevő hámsejtek osztódni kezdenek, kialakítva egy folyadékkal telt üreget a tüsző belsejében. Eközben a tüsző által kibocsátott női nemi hormon, az ösztrogén osztódásra készteti a méh nyálkahártyájának sejtjeit is, megvastagítva a nyálkahártyát, ami ideális környezetet teremt a petesejt számára, és ezzel egy esetlegesen létrejövő terhességre készül a női test.

Ahogy közeledsz az ovulációhoz, úgy leszel egyre kevésbé energikus, gyakran érezheted indokolatlanul is magadat fáradtnak. Ahogy elérkezik az ovuláció, újra életerősnek és fittnek érzed majd magadat. A szexuális étvágyad nincs a toppon, előfordulhat, hogy szívesebben maradsz otthon kuckózni, és kevésbé érzed magad nyitottnak a világra.

A menstruáció után néhány nappal az endometriózis tünetei általában enyhülnek, így ebből a szempontból ez az időszak nyugodtabbnak számít.

Ebben az időszakban a menstruáció végétől az ovulációig is tudod speciális ételekkel támogatni a tested munkáját.

Erről bővebben az EndoSTOP Sisterhood-ban tanulhatsz tőlem, ahol konkrét ételfajtákat és recepteket is bemutatok a menstruációs ciklushoz igazodva.

Ha szükséged van egy kis extra energialöketre, a kedvenc nasim ebben az időszakban az áztatott, őrölt magvakból készült, kókszreszelékben megforgatott energiagolyók, javaslom neked is kipróbálásra.

Cikksorozatunk következő részében az ovulációval foglalkozunk, hogy le ne maradj, érdemes feliratkoznod a blogértesítőre és megszerezheted az ajándék receptjeinket is ITT.