Az étkezés és a menstruációs ciklus összehangolása 1. rész: Menstruáció

By

A női menstruációs ciklus 4 részre osztható. A ciklus hossza egyénileg változó, általában 26-31 napra tehető, ebben a cikkben a 28 napos átlagos ciklust vesszük alapul.

  1. Menstruáció
  2. Pre-ovulációs vagyis Follikuláris szakasz
  3. Ovuláció
  4. Lutális szakasz

 

A menstruáció első napját attól a naptól számíthatod, amikor az első nem barna vagy rózsaszínes folyás, hanem friss piros vérzés jelentkezik. Ebben az időszakban úgy támogathatod a testedet, hogy gyengéden mozogsz, például jógázol.  Az EndoShopban kifejezetten menstruáció időszakára kialakított jóga mozgásanyagot is találsz. A gyengéd mozdulatok támogatják a véráramlást és megakadályozzák az endometriózisra, főleg az adenomiózisra jellemző darabos, löketszerűen érkező nagyobb mennyiségű vérzést, amelyet hosszabb ideig fennálló pangás követ. Egyes elméletek szerint ez a típusú menstruáció segíti az endometriózis terjedését, így érdemes arra törekedni, hogy egyenletesen ürüljön a menstruációs váladék.

Amit ezen a gyengéd mozgáson kívül megtehetsz, az minden, ami aktivitás, még egy egyszerű séta is segít leküzdeni az esetleges kellemetlen tüneteket, a lényeg, hogy kihasználd a gravitáció erejét, feküdj minél kevesebbet, sétálj minél többet.

Ha egy mód van rá, ne a menstruáció időszakára időzítsd a nőgyógyászati vizsgálatot! Szexuális életet élhetsz, de fokozottan ügyelj a higéniára.

 

Jót tesz az is, ha visszafogod a sófogyasztást ezekben a napokban, mert a só megköti a folyadékot így elősegíti az ebben az időszakban amúgy is előforduló vizesedést és puffadást, és ilyenkor jobb kerülni az alkohol minden formáját.  Érdemes vérképzést támogató ételeket becsempészned az étrendedbe ilyenkor, hogy visszapótold az elvesztett vasat, de vedd figyelembe, hogy ha a menstruációs erőteljes, hogy ezek az ételek egy kissé még inkább fokozhatják a vérzés mennyiségét.

Vérképzést támogató endometriózis diéta-barát ételek:

  • brokkoli
  • spenót
  • cukrozatlan szárított gyümölcsök
  • natur napraforgómag
  • tengeri moszat, alga

Ezeket az ételeket érdemes C-vitaminban gazdag táplálékokkal kombinálni, mert ez utóbbi segíti a vas felszívódását az elfogyasztott táplálékból.

Ha a menstruációs görcsös, fájdalmas, növeld a B-vitamin és a magnéziumban gazdag ételek arányát is. Hüvelyeseket a puffadás elkerülése érdekében most fogd vissza, vagy ha eszel, az első főzővizet mindig öntsd le róluk. Javaslom menstruáció alatt a banán, a teljes kiőrlésű gabonák, gabonacsírák, gomba, hajdina fogyasztását és napi egy nagy marék natúr, előáztatott olajos magvat is vehetsz magadhoz.

Az étkezés mellett figyelj oda  a megfelelő folyadékbevitelre is, szűrt, tiszta víz vagy gyógytea formájában.

A témáról bővebben az EndoStop Sisterhoodban tanulhatsz tőlem. Végigvesszük mind a 4 fázist és konkrét ételekkel, receptekkel mutatom be, hogyan támogathatod a tested működését.

 

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő szakpszichológus, párkapcsolati coach, vegán táplálkozási tanácsadó, szexuálpszichológiai szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó

Bejelentkezés konzultációra ITT