Az étkezés és a menstruációs ciklus összehangolása- 3. rész Ovuláció

By

A női menstruációs ciklus 4 részre osztható. A ciklus hossza egyénileg változó, általában 26-31 napra tehető, ebben a cikkben a 28 napos átlagos ciklust vesszük alapul.

  1. Menstruáció
  2. Pre-ovulációs vagyis Follikuláris szakasz
  3. Ovuláció
  4. Luteális szakasz

 

Az ovulációs fázis  1-2 nappal az ovuláció előtt kezdődik és 1-2 nappal az ovuláció utánig tart. A tüszőérést az agyalapi mirigy által előállított follikulus stimuláló hormon (FSH) serkenti, az emelkedő ösztrogénszint hatására ennek a hormonnak a termelése csökkenni kezd. A ciklus közepén, átlagosan (de nem mindig!) a 14. nap körül az érett tüsző – a benne felgyülemlő folyadék hatására – megreped, ezt a jelenséget hívjuk ovulációnak. A  petesejt szépen elindul a méh felé, a tüsző pedig  bevérzik, sárga színűvé válik, majd az agyalapi mirigy által kibocsátott sárgatest serkentő, avagy luteinizáló hormon (LH) hatására ő maga is aktívan hormontermelésbe kezd. Az így emelkedésnek induló progeszteronszint a megvastagodott méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé, vagyis a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá változtatja. Kilökődése után a petesejt nagyjából 24 órán át marad életben, azaz ennyi idő áll rendelkezésre lesben várakozó spermiumoknak a megtermékenyítéhez.

Ennyire bölcs és alkalmazkódóképes a női test:  A petesejt a közhiedelemmel ellentétben nem váltakozva szabadul fel a két petefészekből, hanem a kiszabadulás helye véletlenszerűnek tűnik. Ha az egyik petefészket eltávolítják, a megmaradt petefészek átveszi a teljes szerepkört és akár minden hónapban kiszabadulhat belőle egy petesejt.

A peteérés  ideje körül a nők egy része, főleg endometriózisban érintett része egyfajta tompa, néhány perctől néhány óráig tartó fájdalmat érez az alhas egyik oldalán. Ez a jelenség  “mittelsmerc”-ként , azaz a német nyelvből eredően  Mittelschmerz – közti, középidős fájdalomként ismert.

Habár a fájdalom a peteérés oldalán van, a fájdalom pontos oka ettől még nem ismert. A fájdalom megelőzheti, vagy követheti a tüsző repedését, és nem is  mindegyik ciklusban fordul elő. Néhány nő tüszőrepedéskor egy kevés vérzést is érzékelhet.  Az ovuláció után nem sokkal a hüvelyváladék állaga megváltozik, már nyákos, nyúlós, sokkal inkább folyékony vagy krémesebb, ennélfogva  jóval kevésbé kedvez a spermiumok behatolásának.  Az ovuláció további tünete a tompa hát- vagy derékfájdalom, illetve a hirtelen lecsökkenő testhőmérséklet, a mellek pedig érzékennyé válhatnak, valamint az is előfordulhat, hogy az ízek és a szagok is élesebb érzekeled.

Ebben az időszakban észreveszed, hogy újra növekszik az energiád, aktívabb vagy és a libidód is visszatér, nyitottabbá válsz a világra.

Az étkezésben arra érdemes odafigyelned, hogy cinkben gazdag táplálékokkal segítsd a tested munkáját.

Endometriózis diétát követve ezek a következők lehetnek:

  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Búzacsíra, búzacsíra olaj
  • Mogyoró
  • Diófélék
  • Hüvelyesek

Ha szeretnél teherbe esni, az ovulációs fázis előtt néhány nappal már emelheted a fehérje beviteledet.

Az ovuláció időszaka alatt is nyugodtan mozoghatsz, az EndoShopon kifejezetten erre az időszakra is álítottunk neked össze jógagyakorlatokat.

Sorozatunk következő részében a luteális fáziról lesz szó. Érdemes neked is  feliratkoznod a blogértesítőre ITT, hogy le ne maradj semmiről.

 

Erről a témáról az EndoStop Közösségben bővebben mesélek!