Az étkezés és a menstruációs ciklus összehangolása- 3. rész Ovuláció

By

A női menstruációs ciklus 4 részre osztható. A ciklus hossza egyénileg változó, általában 26-31 napra tehető, ebben a cikkben a 28 napos átlagos ciklust vesszük alapul.

  1. Menstruáció
  2. Pre-ovulációs vagyis Follikuláris szakasz
  3. Ovuláció
  4. Luteális szakasz

 

Az ovulációs fázis  1-2 nappal az ovuláció előtt kezdődik és 1-2 nappal az ovuláció utánig tart. A tüszőérést az agyalapi mirigy által előállított follikulus stimuláló hormon (FSH) serkenti, az emelkedő ösztrogénszint hatására ennek a hormonnak a termelése csökkenni kezd. A ciklus közepén, átlagosan (de nem mindig!) a 14. nap körül az érett tüsző – a benne felgyülemlő folyadék hatására – megreped, ezt a jelenséget hívjuk ovulációnak. A  petesejt szépen elindul a méh felé, a tüsző pedig  bevérzik, sárga színűvé válik, majd az agyalapi mirigy által kibocsátott sárgatest serkentő, avagy luteinizáló hormon (LH) hatására ő maga is aktívan hormontermelésbe kezd. Az így emelkedésnek induló progeszteronszint a megvastagodott méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé, vagyis a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá változtatja. Kilökődése után a petesejt nagyjából 24 órán át marad életben, azaz ennyi idő áll rendelkezésre lesben várakozó spermiumoknak a megtermékenyítéhez.

Ennyire bölcs és alkalmazkódóképes a női test:  A petesejt a közhiedelemmel ellentétben nem váltakozva szabadul fel a két petefészekből, hanem a kiszabadulás helye véletlenszerűnek tűnik. Ha az egyik petefészket eltávolítják, a megmaradt petefészek átveszi a teljes szerepkört és akár minden hónapban kiszabadulhat belőle egy petesejt.

A peteérés  ideje körül a nők egy része, főleg endometriózisban érintett része egyfajta tompa, néhány perctől néhány óráig tartó fájdalmat érez az alhas egyik oldalán. Ez a jelenség  “mittelsmerc”-ként , azaz a német nyelvből eredően  Mittelschmerz – közti, középidős fájdalomként ismert.

Habár a fájdalom a peteérés oldalán van, a fájdalom pontos oka ettől még nem ismert. A fájdalom megelőzheti, vagy követheti a tüsző repedését, és nem is  mindegyik ciklusban fordul elő. Néhány nő tüszőrepedéskor egy kevés vérzést is érzékelhet.  Az ovuláció után nem sokkal a hüvelyváladék állaga megváltozik, már nyákos, nyúlós, sokkal inkább folyékony vagy krémesebb, ennélfogva  jóval kevésbé kedvez a spermiumok behatolásának.  Az ovuláció további tünete a tompa hát- vagy derékfájdalom, illetve a hirtelen lecsökkenő testhőmérséklet, a mellek pedig érzékennyé válhatnak, valamint az is előfordulhat, hogy az ízek és a szagok is élesebb érzekeled.

Ebben az időszakban észreveszed, hogy újra növekszik az energiád, aktívabb vagy és a libidód is visszatér, nyitottabbá válsz a világra.

Az étkezésben arra érdemes odafigyelned, hogy cinkben gazdag táplálékokkal segítsd a tested munkáját.

Endometriózis diétát követve ezek a következők lehetnek:

  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Búzacsíra, búzacsíra olaj
  • Mogyoró
  • Diófélék
  • Hüvelyesek

Ha szeretnél teherbe esni, az ovulációs fázis előtt néhány nappal már emelheted a fehérje beviteledet.

Erről a témáról sokkal bővebben mesélek a La Femme- Egészségtudatos Nők Klubjában, ahol oókonkrét ételekkel és receptekkel is ellátlak erre az időszakra.

Az ovuláció időszaka alatt is nyugodtan mozoghatsz, az EndoShopon kifejezetten erre az időszakra is álítottunk neked össze jógagyakorlatokat.

Sorozatunk következő részében a luteális fáziról lesz szó. Érdemes neked is  feliratkoznod a blogértesítőre ITT, hogy le ne maradj semmiről.