Sikeres endometriózis diéta – így csináld! 2. rész A 4 leggyakoribb célállítási hiba, amelyet kerülj el

By

A legtöbb ember beleesik abba a hibába, amikor belekezd egy endometriózis diétába- és egyébként egy akármilyen másik diétába, fogyókúrába is- hogy nem különíti el megfelelően a következő lépéseket.

Egy sikeres célállításnak 3 lépése van, ezek a következők:

 1. Azonosítsd a vágyott ÉRZÉST
 2. Találj ki ehhez fezető napi gyakrolati lépéseket
 3. Azononosítsd és nevesítsd a vágyott EREDMÉNYT

Itt már  a legtöbben kissé össze is zavarodnak, mert összemossák ezt a három, egyébként teljesen különálló dolgot.

Végig fogunk menni egyesével ezen a három fenti ponton, de mielőtt belevágunk, muszáj kitérnünk arra, miért buknak el sorra az emberek az endometriózis diéta – és, még egyszer hangsőúlyozom, minden más típusú diéta kapcsán is-  céljaikat tekintve.

 

Íme a 4 leggyakoribb célállítási hiba

 

 1. A cél és a kimenetel összekeverése
 2. A vágyott érzés félreértése
 3. Ha a cél nem is a tiéd
 4. Ha a cél nem illik a mindennapjaidba

 

Nézzük egyenként.

 1. A cél és a kimenetel összekeverése…ebbe a hibába szinte mindenki beleesik, ne aggódj emiatt, ez nem olyasmi, amit tanítanának az iskolában.  A vágyott kimenetel nem a cél maga. Egy konkrét példa erre: egy páciensem szeretne például fogyni négy kilót. Szeretne újra beleférni a skinny farmerjába, szeretne energikusabb lenni, szeretné vonzóbbnak érezni magát.  Az első ebből egy kimenetel, a második kettő pedig vágy. A cél egy határozott, aktív, napi tevékenység aminek következménye lesz majd a kimenetel. Ennél a példánál maradva a cél így néz ki: Minden nap gyalog vinni a gyereket iskolába. Minden nap egészséges gyümölcsturmixszal indítani a reggelt. Minden nap tíz percet felülésezni este lefekvés előtt. A cél mindig határozott és mérhető, számon tartható dolog, mint például a napi 10000 lépés megtétele. A célkitűzést mindig megelőzi egy vágy, egy de jó lenne, ha…-érzés. Ebből fakad a második leggyakoribb hibalehetőség.
 2. A vágyott érzésed félreértése.   Ha szeretnél lefogyni négy kilót, de egyáltalán nem mutatsz érdeklődést az étkezési vagy a mozgási szokásaid megváltoztatására, akkor mélyen belül tudod, hogy ez a négy kiló nem fog téged megváltoztatni emberként. Talán nem arra vágysz, hogy vékonyabb legyél, sokkal inkább arra, ahogy elképzeled, milyen könnyedén barátkoznál, ha vékonyabb lennél, mennyivel többet mennél el otthontól szórakozni, mert vonzónak és energikusnak éreznéd magad… Ekkor a vágyad nem a vékonyság, hanem az önbizalom és a jó társaság, a szeretve-levés érzése. Ezt talán tényleg nem a napi turmixolással lehet elérni, nem?.-)  Arról, hogy milyen vágyak húzódhatnak meg a céljaink mögött, Danielle LaPortre írt egy szuper összefoglalót Vágytérkép című könyvében.
 3. Ha a cél nem is igazából a tiéd. Ez a tipikus hiba is nagyon gyakori, bizonyos célok “akarásába” szinte bele szocializálódunk, így születnek a sokadik generációs orvosok, ügyvédek, de lehet egy cél a párodé, a barátodé, anyukádé… Nézz mélyen magadba, amikor egy célt magadénak vallasz: biztosan a tiéd?
 4. Elfelejted a célodat belesimítani a mindennapjaidba. Az nagyon klassz, ha mersz nagyot álmodni, szeretném is, higy nagyot álmodj! De vedd figyelembe, hogy a célodnak a te mindennapi életedbe kell illeszkednie. Ha nem illik bele, sokkal nagyobb az esélye annak nem fogod követni a kitűzött céljaidat. Ahogy beszéltük, a cél a napi egészséges szokások, rutinok követése. Ha a célod hogy minden egyes reggel egészséges reggelivel, gyümölcsturmixszal és avokádós teljes kiőrlésű toasttal indítod a napodat, az lehet szuper cél valakinek, aki reggel aktív és energikus, akinek amúgy is felkel hatkor, de annak, aki  éjfélkor vagy még később fekszik le, elég nehezen kivitelezhető cél volna. A bagoly típusú ember testhezálló egészséges reggeli célja egy előkészített, éjjelre állni hagyott növényi tejes zabkása lehet, sokkal inkább, mint a  reggeli pepecselős készülődés. Mondok erre egy személyes példát: mivel online időpont foglaló rendszerrel dolgozom, akár még egy nappal előtte is változhat a programom a következő napra. Emiatt, ha az volna a célom, hogy minden nap reggel nyolctól fél tízig edzem, bizony sokszor elmaradna a napi mozgás. Az én célom az, hogy magammal hordom az edzőcuccomat az autóban, és minden nap edzek- akkor, amikor szünetem van. Ez egy tartható cél számomra, és abszolút barátja  az életformámnak is.

 

Arról, hogy mik az úgynevezett SMART célok, már biztosan hallottál, csak nagyon gyorsan  felelevenítjük:

 • S- Specific Specifikus.
 • M-Measurable Mérhető.
 • A-Achievable Elérhető.
 • R-Relevant  Relevant.
 • T-Time-bound. Időben határolt.

Igyekezz úgy összeállítanod a céljaidat, hogy számodra kivitelezhető legyen, számodra fontos és jelentőségteljes legyen, tudd mérni a haladásodat a célod felé és szabj magadnak egy határidőt is.

Az endometriózis diéta célállító sorozatunkban a következő rész a tökéletesség csapdájáról fog szólni.

Iratkozz fel a blogértesítőre, heti receptippekre ITT, hogy ne maradj le semmiről.