Növényi sajtok endometriózis diétában

By

Sokáig voltam vegetáriánus, nem vegán. 14 évesen döntöttem a vegetáriánus életmód mellett- bár tény, hogy abban az évben anyukám belopott még egyszer-egyszer valami húsfélét ez csak szójafasírt!- felkiáltással, de azért viszonylag hamar átláttam a szitán, meg ő is kinőtte a trükközést:-)

Több mint 10 éven át vegetáriánus voltam a vegán életmódra váltás előtt, és az elején nagyon rosszul csináltam a vegaságot. Azt gondoltam, vegaként is ehetek pizzát, hamburgert, sajtot- nagy baj nem lehet. Húúúú….

 

Később, az endometriózissal való küzdelem éveiben aztán szerencsére megjött az eszem, és elkezdtem nagyon tudatosan odafigyelni az egészséges étkezésre.

Néhány éve, kezdő vegánként már igyekeztem elkerülni a tipikus “kezdővegán” bakikat.  Ugyanis itt is igaz a mondás, hogy egyáltalán nem lesz valami pusztán attól egészséges, mert növényi alapú… Sokan egyfajta vegán junk food mániában élik meg az első vegán hónapokat, amíg még nem ismerik meg a növényi alapú étrend végtelen lehetőségeit és színeit, ízeit.

A vegán sajtok abszolút beleesnek sajnos ebbe a kategóriába, még a legnagyobb jóindulattal sem lehet rájuk mondani, hogy különösebben egészségesek lennének- mármint ezek a boltban kapható, csomagolt, feldolgozott változatok.

Ahogy egye jobban elmélyültem a vegán kultúrában, úgy engedtem el ezeket a feldolgozott, csomagolt cuccokat, és álltam át arra, hogy egye több mindent magam készítek el otthon- így legalább biztosan tudom, mi van benne. Természetesen ne egy rasztahajú hippiként képzelj el, szoktam boltba járni és étterembe is- egyszerűen csak igyekszem a lehető leghatékonyabban támogatni  a testemet, hogy ügyesen tudja tenni a dolgát, és ebbe ezek az előrecsomagolt cuccok ritkán férnek bele.

Viszont, a sajtszerű cuccokat továbbra is szeretem, és ez egy másik nagyon fontos szempont, hogy amit eszem, finom legyen, örömmel is töltsön el, ne csak energiával és tápanyagokkal.

Szóval, a növényi sajtokat egy ideje otthon készítem. A kedvencem a kesudió sajt, aminek a receptjét most veletek is megosztom. A receptet nyugodtan formáld, szabd a saját képedre, hiszen nagyon változatosan tudod fűszerezni, lehet édes és sós is, – ha nekiállok és kotyvasztok, sokszor többféle ízt is készítek egyszerre és  gyakran összeállítok egy kis vegán sajttálat. Ez egy nagyon alap, egyszerű recept, növényi sajtkészítésnél azonban határ a csillagos ég!

Mandulával töltött olívabogyóval, áfonyával, házi mindenmentes lekvárból egy kis kanállal, egy-egy félbevágott szőlőszemmel vizuálisan is csodálatos élmény lehet, amit nem csak enni, nézni is öröm:-)

 

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék natúr kesudió
  • víz
  • adalékmentes só
  • frissen őrölt fekete bors
  • szárított zöldfűszerek ízlésed szerint
  • aszalt gyümölcsök (cseresznye, barack picikére aprítva)
  • opcionális: olívaolaj, aszalt paradicsom, olívabogyó…
  • sörélesztő
  • dekorációhoz: 1-2 szem hántolt mandula, zöld görög olívabogyó, áfonya, szőlő, házi mentes lekvár, rukkola, madársaláta…

 

Elkészítés:

Áztasd be a kesudiót akár egy teljes éjszakára, de minimum 3,5 órára, hogy teljesen megpuhuljon! Tedd egy jó minőségű  konyhai robotgépbe, tegyél hozzá annyi langyos vizet, hogy bőven ellepje, 2 kiskanál sörélesztőt és turmixold össze!  Igazíts a hozzávalókon, ha szükséges, sűrű masszát kell kapj. Ezután jöhet egy nagyobb vágódeszka, szedd annyi darabra a kesus masszát, ahány féle sajtot szeretnél csinálni, és ízesítsd kedved szerint!

Én nagyon szeretem azt az édes változatot, amibe apróra darabolt aszalt vörösáfonyát teszek, ez a kedvencem!

Egy sós ízvilághoz képzeld el ezt: egy csepp olívaolaj, egy kevéske szárított bazsalikom és oregánó, egy minimális, apróra darabolt aszalt paradicsom…

Engedd szárnyalni a fantáziád!

Díszítsd a sajttálat néhány levél rukkolával, mini, színes koktélparadicsommal, bébirépával, mandulával töltött olívabogyóval, egy kiskanálnyi mindenmentes házi lekvárral, stb.

További ötletek, finom, egészséges receptek ITT