Így kerüld el a fertőzéseket okozó konyhai bakikat!

Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha el szeretnéd kerülni a gyomorrontást:-)
Konyhai bakik endometriózis diétában, amiket kerülj el!
- Időzítés
Főzés után közvetlenül ne rakd be hűtőbe az ételt, főleg nem lezárva, dobozban, várd meg, amíg kihűl! De túl sokáig se várj, ne ess át a ló túloldalára, főzés után 2 órával már mindenképpen legyen a hűtőben az ételed.
- Mosás
Azokat a zöldségeket, amelyeket zacskóban veszel és meg vannak mosva, már nem kell mégegyszer újra tisztítanod, fogyasztásra készek. Hidd el, akármilyen óvatos vagy, a mosogatód környékén minden bizonnyal több a baktérium, mint a zacskóban. Azokat az élelmiszereket viszont, amelyeket nem mostak meg korábban, és amelyekhez mindenki hozzáér a szállítás során és a boltban is, mindenképpen alaposan tisztítsd meg! Akkor is dörzsöld át a krumplit, édesburgonyát, répát, zellert, stb., ha utána úgyis meghámozod- ez nem lehet kifogás. Sőt, hámozás után még egyszer, újra mosd át a zöldségeket. Csepegtesd le, szárítsd meg őket használat előtt.
- Tojás
Ha az endometriózis diétád során te úgy döntöttél, fogyasztasz bio tojást, akkor alaposan mosd meg őket, ne a tál szélén törd fel, amelybe aztán bele is teszed őket! A tojáshéjról így nagyon könnyen belekerülnek szennyeződések az alapanyagok közé.
- Szivacs
Tudtad, hogy a konyhai mosogatószivacson közel annyi a baktérium, mint egy bevásárlóközponti illemhelyen? Jaj. Minden második héten válts szivacsot, minden héten mosd és vasald ki a konyharuhákat és törlőkendőket, és minden nap fertőtlenítsd a konyhapultot és a mosogatót és környékét.
- Vágódeszka
Ne használd ugyanazt a vétódeszkát minden alapanyaghoz, még ha egyszerűbbnek tűnik is. A legjobb külön vágódeszkát használni, de ha ez nem megoldható, fertőtlenítsd a vágódeszkát a különböző alapanyagok aprítása között.
- Alapvető higiénia
Most a koronavírus járvány idején szó szerint a csapból is ez folyik: sokszor és alaposan moss kezet, főzés közben is! Szappannal, minimum 20 másodpercig.
- Olvasztás
A helyes olvasztás fokozatos, fagyasztóból a hűtőbe kerüljön először az étel, ne szobahőmérsékletre, akkor is, ha így jóval tovább tart a folyamat. Ami egyszer más kiolvadt, többé nem visszafagyasztható!
Újra elérhető az EnDosszié, érkezett egy szállítmány a nyomdából! Csapj le a tiédre most!
