Így kerüld el a fertőzéseket okozó konyhai bakikat!

By

Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha el szeretnéd kerülni a gyomorrontást:-)

 

Konyhai bakik endometriózis diétában, amiket kerülj el!

 

  • Időzítés

Főzés után közvetlenül  ne rakd be  hűtőbe az ételt, főleg nem lezárva, dobozban, várd meg, amíg kihűl! De túl sokáig se várj, ne ess át a ló túloldalára, főzés után 2 órával már mindenképpen legyen a hűtőben az ételed.

 

  • Mosás

Azokat a zöldségeket, amelyeket zacskóban veszel és meg vannak mosva, már nem kell mégegyszer újra tisztítanod, fogyasztásra készek. Hidd el, akármilyen óvatos vagy, a mosogatód környékén minden bizonnyal több a baktérium, mint a zacskóban. Azokat az élelmiszereket viszont, amelyeket nem mostak meg korábban, és amelyekhez mindenki hozzáér a szállítás során és a boltban is, mindenképpen alaposan tisztítsd meg! Akkor is dörzsöld át a krumplit, édesburgonyát, répát, zellert, stb., ha utána úgyis meghámozod- ez nem lehet kifogás. Sőt, hámozás után még egyszer, újra mosd át a zöldségeket. Csepegtesd le, szárítsd meg őket használat előtt.

 

  • Tojás

Ha az endometriózis diétád során te úgy döntöttél, fogyasztasz bio tojást, akkor alaposan mosd meg őket, ne a tál szélén törd fel, amelybe aztán bele is teszed őket! A tojáshéjról így nagyon könnyen belekerülnek  szennyeződések az alapanyagok közé.

 

  • Szivacs

Tudtad, hogy a konyhai mosogatószivacson közel annyi a baktérium, mint egy bevásárlóközponti illemhelyen? Jaj. Minden második héten válts szivacsot, minden héten mosd és vasald ki a konyharuhákat és törlőkendőket, és minden nap fertőtlenítsd a konyhapultot és a mosogatót és környékét.

 

  • Vágódeszka

Ne használd ugyanazt a vétódeszkát minden alapanyaghoz, még ha egyszerűbbnek tűnik is. A legjobb külön vágódeszkát használni, de ha ez nem megoldható, fertőtlenítsd a vágódeszkát a különböző alapanyagok aprítása között.

 

  • Alapvető higiénia

Most a koronavírus járvány idején szó szerint a csapból is ez folyik: sokszor és alaposan moss kezet, főzés közben is! Szappannal, minimum 20 másodpercig.

 

 

  • Olvasztás

A helyes olvasztás fokozatos, fagyasztóból a hűtőbe kerüljön először az étel, ne szobahőmérsékletre, akkor is, ha így jóval tovább tart a folyamat. Ami egyszer más kiolvadt, többé nem visszafagyasztható!

 

 

Újra elérhető az EnDosszié, érkezett egy szállítmány a nyomdából! Csapj le a tiédre most!