Karácsonyi endometriózis diétás menü-ötletek 1. rész Pörkölt gesztenye leves

By

Az ünnepek körül a legtöbb zöldségesnél megtalálható a sült és hámozott gesztenye, amelyek előkészytve várják, hogy felhasználd őket a karácsonyi receptekhez, mint amilyen ez  leves is.  Ha  “konyhakész” gesztenyét szeretnél, kerüld a folyadékban azókat, inkább keress vákumzacskós megoldást.  A gesztenye frissen történő vásárlása, a pörkölés és a kézzel hámozás szintén egy lehetőség, bár ez meglehetősen macerás feladat. Ha friss gesztenyét szeretnél sütni,  akkor kb. 30 percre van szükséged a sütőben, figyeld az illatokat és nem fogod elrontani az időzítést:-) 

Eddig az EndoBlogon csak édes gesztenyeleves receptet találtál, most viszont nem az édesszájúaknak kedvezünk!

Ünnepi sós gesztenyeleves

Hozzávalók:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa 
  • 1 szár zeller
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 bögre  zöldség alaplé
  • 1/4 csésze friss petrezselyem
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 4 babérlevél
  • gesztenye pörkölve, és meghámozva
  • Só és bors (ízlés szerint)

Elkészítése:

 

  1. Először is tisztítsd meg és darabold apróra az összes zöldséget, a répát, zellert, hagymát, és ha friss fűszernövényeket használsz, azokat is aprózd fel!
  2. Egy jó nagy tálban hevítsd az olajat, és pírítsd meg a hagymát, majd tedd hozzá a répát és a zellert is, és hagyd, hogy megpuhuljon, kb. 8 perc kell hozzá.
  3. Add hozzá a zöldség alaplevet, és keverd el alaposan.
  4. Add hozzá az apróra vágott friss petrezselymet, szegfűszeget, babérlevelet és a gesztenyét is. Forralás után vedd vissza a hőfokot, és egy bő fél órát hagyd lefedve párolódni. 
  5. Ha kész, halaszd ki a babérleveleket- ez a kedvenc részem:-)
  6. Borítsd az egészet egy turmixgépbe, és krémesítsd a neked megfelelő állagúra, én nem szoktam teljesen simára, szeretem ha egy kicsit “darabkás” marad.
  7. Mehet vissza az egész a tálba a tűzhelyre- hevítsd egy kicsit, öntd hozzá a natúr, édesítetlen rizstejet vagy zabtejszínt, és keverd el alaposan!
  8. Ezután ízlésed szerint sózd és borsozd, frissen őrölt fekete borssal, adalékmentes sóval!
  9. Egészségetekre! 🙂

Ne feledd megrendelni a Stresszmentes Karácsony Endometriózisban című kézikönyvünket, imádni fogod!