Étel-kombinálási szabályok endometriózis diétában

By

A különböző ételcsoportoknak eltérő emésztési ideje van,  és eltérő emésztési környezetre van szüksége. A proteinben gazdag ételeknek emésztésének például a meglehetősen savas közeg kedvez, míg a szénhidrátok és a zsírok inkább a lúgos közegben szeretnek emésztődni.

Ha olyan ételeket kombinálsz egymással, amelyek eltérő emésztési tulajdonságokkal rendelkeznek, például egy étkezésen belül kevered a fehérjéket és a szénhidrátokat, akkor azzal megterheled és le is lassítod az emésztési folyamatot, a félig emésztett étel elkezd erjesztődni, aminek következtében megfájdulhat a gyomrod,  gázdodás, puffadás, hangos és kellemetlen  bélmozgások lehetnek a következményei.

Endometriózis esetén a bélrendszer amúgy is sokszor érzékenyebb, gyakrabban fordulnak elő ezek a tünetek, érdemes tehát nem továbbterhelni, hanem inkább okos és tudatos étkezéssel segíteni a munkáját a gyomor- és bél traktusnak. Ha a kellemetlen tünetek ismétlődnek, esetleg hasmenés, étkezés utáni fáradtságérzet lép fel, akkor sokat segíthet a táplálék csoportok szétválogatása és tudatos fogyasztása. Ha ugyanezeket az ételeket elkülönítve fogyasztod, akkor a maximális felszívódás és hasznosulás mellett is sokkal gyorsabban tudnak végighaladni a bélrendszeren és távozni, nem erjed és várakozik odabent mindenféle kalamajkát okozva.

 

  • Egyszerre csak egyféle fehérjét fogyassz egy étkezéskor!
  • A fehérjéket és a zsírokat külön étkezésekkor fogyaszd!
  • Ha dinnyét fogyasztasz, azt csak és kizárólag önmagában tedd.  30 percen belül emésztődik, így gyakorlatilag nem kombinálható semmi mással.
  • A keményítő tartalmú ételeket és a cukrokat, beleértve a gyümölcsöket is, fogyaszd egymástól elkülönítve. A gyümölcsök nem kerülnek emésztésre a gyomorban, így eléggé tudnak konfrontálódni minden mással odabent… türelmetlenek,hiszen  minden más étel, ami emésztést igényel, feltartja őket. Ha úgy érzed, mégis kell egy kis gyümölcscukor, együtt a  akkor fogyaszd a gyümölcsöt áztatott, ezáltal előemésztett natúr magvakkal.
  • A különböző forrásból származó keményítő tartalmú ételeket és zsírokat is fogyaszd külön, például ne egyél avokádót magvakkal egyszerre.
  • Hagyatkozz a megérzéseidre és tapasztalataidra az ételválasztásnál. Önmagad legnagyobb szakértője és ismerője te vagy.

 

Blogértesítő- és receptötleteket tartalmazó heti levelünkre ITT tudsz feliratkozni.