Endometriózis diéta és meal prep 2. rész Felkészülés a meal prep- életmódra

By

Van, aki 14 nappal előre tervez , a  legtöbben a napos időintervallumot választják, de van, aki heti kétszer is nekiáll, szerdán és szombaton. Nekem eddig legjobban az egy hetes előregondolkodás vált be.

Ahhoz, hogy nyugodtan vághass bele a meal prep életmódba, néhány dologgal nem árt előre készülnöd.

Fontos tudnod, hogy mely ételeket tudod előfőzni, mely ételek alkalmasak a hűtve tárolásra, és hogyan tudod őket a lehető leghosszabb ideig frissen tartani adalékok nélkül! Van néhány népszerű eszköz is, amit sokan használnak, hogy megkönnyítsék a meal prep életmódot, ezekről is adunk majd tippeket, mi az, amire tényleg szükség van és mi az, ami kihagyható, pótolható máshogy is.

Vágjunk bele ebbe a kalandba!

 

Néhány fontos biztonsági szabály 

  1. Hűtsem vagy fagyasszam?   A hűtőben tárolt ételeket 2, maximum 3 napon belül el kell fogyasztani, különben kuka. Ha előreláthatóan nem fogy el az étel ennyi idő alatt, akkor inkább fagyaszd le, és egy nappal a fogyasztása előtt vedd ki a fagyasztóból.
  2. Figyelj a magas fehérjetartalmú élelmiszerekre! Növényi étrenden ritkábban fordul elő ételmérgezés, hiszen a baktériumok a fehérjét imádják a legjobban, de a rizs, a quinoa például vetekszik az állati eredetű ételek fehérjetartalmával, így ezek fagyasztásánál, melegítésénél érdemes odafigyelni!
  3. Melegíts okosan! A baktériumok 4 és 60 C között vidámkodnak a legjobban. A hideg ételt hidegen edd, a meleget viszont melegítsd fel alaposan, nem elég a langyos, a melegített étel a tányér közepén is legyen jó meleg!
  4. Ne csalj, ne kapkodj: csak semmi meleg étel a hűtőben! Tényleg hagyd kihűlni, mielőtt berakod, akármennyire is sürget az idő. Ha melegszik a hűtő belső hőmérséklete, az más ételekre is veszélyes lehet.
  5. Fontos: fagyasztott ételt a legjobb 24 órával a fogyasztás előtt kivenni a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyni kiolvadni.
  6. Hallgass a megérzéseidre! Ha megkóstoltad, megszagoltad, és valami nem klappol, vagy ha csak simán nem annyira ízlik, mint szokott, nem esik jól, inkább hagyd, ne kockáztass!

 

Kidolgozott  2000 és 2500 kalóriás, napi étrendet tartalmazó és endometriózis diétát megkönnyítő bevásárlólistát kapsz ajándékba minden EndoShopos rendeléshez ezen a héten! Csapj le a népszerű  ajándékokra te is! ITT