Endometriózis diéta és meal prep 2. rész Felkészülés a meal prep- életmódra

By

Van, aki 14 nappal előre tervez , a  legtöbben a napos időintervallumot választják, de van, aki heti kétszer is nekiáll, szerdán és szombaton. Nekem eddig legjobban az egy hetes előregondolkodás vált be.

Ahhoz, hogy nyugodtan vághass bele a meal prep életmódba, néhány dologgal nem árt előre készülnöd.

Fontos tudnod, hogy mely ételeket tudod előfőzni, mely ételek alkalmasak a hűtve tárolásra, és hogyan tudod őket a lehető leghosszabb ideig frissen tartani adalékok nélkül! Van néhány népszerű eszköz is, amit sokan használnak, hogy megkönnyítsék a meal prep életmódot, ezekről is adunk majd tippeket, mi az, amire tényleg szükség van és mi az, ami kihagyható, pótolható máshogy is.

Vágjunk bele ebbe a kalandba!

 

Néhány fontos biztonsági szabály 

  1. Hűtsem vagy fagyasszam?   A hűtőben tárolt ételeket 2, maximum 3 napon belül el kell fogyasztani, különben kuka. Ha előreláthatóan nem fogy el az étel ennyi idő alatt, akkor inkább fagyaszd le, és egy nappal a fogyasztása előtt vedd ki a fagyasztóból.
  2. Figyelj a magas fehérjetartalmú élelmiszerekre! Növényi étrenden ritkábban fordul elő ételmérgezés, hiszen a baktériumok a fehérjét imádják a legjobban, de a rizs, a quinoa például vetekszik az állati eredetű ételek fehérjetartalmával, így ezek fagyasztásánál, melegítésénél érdemes odafigyelni!
  3. Melegíts okosan! A baktériumok 4 és 60 C között vidámkodnak a legjobban. A hideg ételt hidegen edd, a meleget viszont melegítsd fel alaposan, nem elég a langyos, a melegített étel a tányér közepén is legyen jó meleg!
  4. Ne csalj, ne kapkodj: csak semmi meleg étel a hűtőben! Tényleg hagyd kihűlni, mielőtt berakod, akármennyire is sürget az idő. Ha melegszik a hűtő belső hőmérséklete, az más ételekre is veszélyes lehet.
  5. Fontos: fagyasztott ételt a legjobb 24 órával a fogyasztás előtt kivenni a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyni kiolvadni.
  6. Hallgass a megérzéseidre! Ha megkóstoltad, megszagoltad, és valami nem klappol, vagy ha csak simán nem annyira ízlik, mint szokott, nem esik jól, inkább hagyd, ne kockáztass!

További tudnivalók a Meal Prepről endometriózis diétában az Endosszié-ban.