Egy új Buddha-tál variáció barna rizzsel és spárgával

Igen, jól emlékszel, tudom, tudom. Az EndoBlogon már 6 évvel ezelőtt is írtam egy cikksorozatot Ha unod a barna rizst címmel, erre most itt jövök a barna rizzsel a címben, és nyilván azt hiszem, hogy azért, mert elrendezgetem egy bowl-ba és rámondom, hogy akkor most ez egy trendi Buddha-tál, majd benyelitek ezt a barna rizs dolgot…
Elegánsan hunyjunk szemet a barna rizzsel való kapcsolatunk némiképpen döcögős indulása felett, ugyanis sok év után végre összehoztam egy receptet, ami barna rizzsel is tényleg, őszintén, igazán egyszerűen finom. Működik. Próbáld ki!
Hozzávalók 2 főre:
- 120 g barna rizs
- 260 g zöld spárga
- 2 nagyobb répa
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- kb 1-1,5 cm frissen reszelt gyömbér
- 2 kis gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- 2 ek tamari szósz
- 1 pici citrom frissen facsart leve
- 1 csipet adalékmentes só
- 1 csipet frissen őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt fehér bors
- friss (vagy szárított ha nincs friss) petrezselyem
- 2-3 apró, friss mentalevél
- 1 ek szezámmag pirítva
- 1 újhagyma (elhagyható ha nem vagy szezonban)
- 1 apró koktélparadicsom
Így csináld:
Mosd meg a barna rizst, és főzd puhára enyhén sós vízben!
Vegyél egy mély, magas falú serpenyőt, melegíts benne olajat és pirítsd meg az aprózott lilahagymát, utána jöhet hozzá a fokhagyma, a reszelt gyömbér és az előzőleg megtisztított, lereszelt sárgarépa is. Ezeket hagyd egy kicsit melegedni, addig vagdosd fela spárgát, és pár perc múlva add hozzá a spárga darabjait is. Főzd, amíg az összes zöldség elkezd megpuhulni, de még nem tottyad szét- igen, figyelni kell rá folyamatosan.
Ekkor jöhet hozzá az előfőzött barnarizs, kavargatás mellett még hagyd a tűzön 3 percig, jöhet bele a tamari és a citromlé is.
Tálaláskor szórd rá a pirított szezámmagot, és díszítsd friss mentalevelekkel vagy petrezselyemlevelekkel, és/vagy egy félbevágott koktélparadicsommal!
A legjobb, amit magaddal tehetsz endometriózis diéta úgyben az az Endosszié- ütős kezdet!
