B-vitamin kérdése vegán endometriózis diétában

By

A B12 ( cianokobalamin) vízben oldódó vitamin, amelyet a  máj képes tárolni. Két két biológiailag aktív formája ismert,  természetes a methylcobalamin és az adenosylcobalamin, a szintetikusan előállított  pedig a cyanocobalamin.

Szervezetünknek szüksége van rá a vörösvértest képzéshez, a fehérjeszintézishez, a nukleinsavak építéséhez, a sejtanyagcseréhez, valamint a központi idegrendszer megfelelő működéséhez is. Hiányában étvágytalanság, kellemetlen testszag, hajhullás, fáradtságérzet, erős szívdobogás, egyensúlyzavarok, álmatlanság, feledékenység és memóriazavarok, a beszédkészség zavarai, legvégső esetben pedig vészes vérszegénység, akár demencia is kialakulhat.

 

A B12 vitamint a talajban és az állatok, emberek bélrendszerében élő mikroorganizmusok állítják elő. Az a gond, hogy az ember bélrendszerének egy olyan a szakaszában élnek ezek a mikroorganizmusok, ahonnan nem igazán tud felszívódni a vitamin maga, a táplálékkal bejutott vitamin viszont igen, hiszen az a vékonybélben szívódik fel.

A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevű faktor kell, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe. Az emberi vastagbélben élő baktériumok tudnának ugyan  B12-vitamint előállítani, de sajnos onnan nem igazán tud bekerülni a véráramba.

A mai világban már csak nagyon ritkán kerülünk közvetlen kapcsolatba a talajból származó B12-t termelő baktériumokkal, ha egyáltalán kapcsolatba kerülünk valaha. Alaposan mosd meg!- biztosan te is hallottad ezt ezerszer, és igen, az van, hogy tényleg meg kell mosni, hiába veszítünk ezzel jófej bacikat is.

 

A vegán étrend B12-vitaminban szegény, viszont folsavban nagyon is gazdag étrend, így a B12-vitaminhiány tünetei nagyon ritkán alakulnak ki. Ráadásul hiába vízben oldódó vitamin, a máj mégis képes tárolni, így több éven keresztül is biztosíthatja a B12 ellátást. Természetesen a legjobb ha nyomon követed a vérképedet, így papírt is kapsz róla minden alkalommal, hogy makkegészséges vagy.

Vicces dolog vérkép-kihívásra invitálni omnivor barátaidat vagy családtagjaidat, akik sokszor kifejezik aggodalmukat a “diétáddal” kapcsolatosan, és összevetni, kinek hány csillaga van:-)

Sokan meg fognak lepődni, hiszen a vegán általában tudatosak és odafigyelnek, a mindenevők pedig hajlamosak lehetnek elringatni magukat abba a hitbe, hogy vitamin szempontból elég az, hogy táplálkozásuk változatos. Számos betegség jár felszívódási problémával, vagy a felszívódáshoz szükséges intrinsic faktor hiányával, emiatt a szervezet még akkor sem jut elegendő B12 vitaminhoz, ha a  bevitt táplálékban egyébként van elegendő. Ilyenek például a krónikus, sorvadással járó gyomorgyulladás, gyomor és vagy vékonybél csonkolás, örökletes enzimbetegség – intrinsic faktor veleszületett hiánya, Crohn-betegség, Cöliákia, időskori felszívódási zavarok, vékonybélben elszaporodó baktériumok és a bélrendszer bakteriális egyensúlyának felborulása, parazita fertőzés, bélférgesség, túlzott alkoholfogyasztás, számos autoimmun betegség és savkötő gyógyszerek hosszan tartó alkalmazása.

De nem kell még csak betegnek sem lenni ahhoz, hogy a mindenevő  B12-vitamin hiányos legyen, így mindenkinek érdemes lecsekkolnia, hogy is áll ezen a téren.

 

Így tudsz tutira menni:

A B12-vitamin szintje egyszerű vérvétellel meghatározható. Ezt célszerű évente egyszer, a rutin vérvételhez kapcsolva elvégeztetni ha vegán vagy, vagy endometriózis diétát követsz. Van ennek a vitaminnak egy speciális  felszívódási zavara, erre akkor kell gyanakodni, ha pótlás mellett sem emelkedik számottevően a szintje. A felszívódási zavar egy úgynevezett Schilling-teszttel igazolható.

 

A B12 vitamin forrásai

A jelenlegi álláspont szerint a B12-vitamin állati eredetű táplálékból szerezhető meg, úgy mint máj, hús, hal, tojás, tejtermékek.  Mivel ezeket a vegán életmód teljességgel kizárja, és endometriózis diétában is legtöbbjük kerülendőek,  érdemes más forrásokra támaszkodni.

Vegánként minden reményünk a  sörélesztőben, az algákban, a mosatlan organikus eredetű!! zöldségekben gyümölcsökben lenne.  A sörélesztőben, algákban, a  lucerna-  és búzacsírában valóban kimutattak B12 vitamint, de az még vita tárgya, hogy ezt az emberi szervezet képes-e felhasználni.

Sokan a mosatlan, organikus eredetű gyümölcsöt és zöldséget említik még B12 forrásként- ez lehet alternatíva annak, aki még hisz az organikus eredetben, én már nem igazán hiszek, hanem inkább mosok, mindent, még a hiperökobio mindentis gyümölcsöt, zöldséget is.

 

Ennek ellenére soha nem volt B-vitamin hiányom, pedig nem szedek semmilyen étrend kiegészítőt és évek óta növényi étrenden vagyok. Ezzel nem arra biztatlak, hogy ne érdekeljen, sőt ellenkezőleg, nézesd minden évben, figyelj oda, én is azt teszem. egyél sokat a fent említett vegán lehetőségekből, emellett kontrolláld a vérképedet, és ha esetleg azt tapasztalnád, hogy az optimális szint alatt van, nyugodtan fogyassz B12-vel dúsított vegán élelmiszereket,  ha pedig nagyon aggódsz, akkor táplálékkiegészítő formájában is magadhoz veheted.

 

A B12 vitaminnal dúsított élelmiszerek általában a növényi tejek, növényi joghurtok,vegán sajtok, kenyérfeltétek, élesztő, élesztőpehely és különböző gabonákból készült termékek.

Bővebb infó, letölthető növényi alapú bevásárlólista ITT az EndoMailen.

A legszuperebb endometriózis diétára való átállást segítő gyűjteményt pedig ITT találod.