Az étkezés és a menstruációs ciklus – 4. rész Luteális fázis

By

A női menstruációs ciklus 4 részre osztható. A ciklus hossza egyénileg változó, általában 26-31 napra tehető, ebben a cikkben a 28 napos átlagos ciklust vesszük alapul.

 1. Menstruáció
 2. Pre-ovulációs vagyis Follikuláris szakasz
 3. Ovuláció
 4. Lutális szakasz

 

Ovuláció után 1-2 nappal kezdődik ez a fázis, és a menstruáció első napján ér véget. Ha az átlagos, 28 napos cikult veszsük, akkor ez a szakasz körülbelül két hétig tart. A hormonszintek emelkednek (ösztogén, progeszteron) majd van egy meredek esés a hormonszintekben közvetlenül a vérzés előtt. A petét már nem tartalmazó visszamaradt tüszőt nevezzük sárgatestnek (corpus luteum), amely a ciklus utolsó szakaszában progeszteront termel.  Ennek hatására a méh nyálkahártyája felkészül a megtermékenyített pete fogadására. Ha nem következik be megtermékenyülés a sárgatest elsorvad és ezzel a  progeszteron termelése is megszűnik. Progeszteron hiányában a vastag méhnyálkahártya pusztulni kezd, majd leválik, és majd a következő a menstruációval távozik a szervezetből.

A nők nagy része ennek a fázisnak a második felében szenved a legerősebb kellemetlen tünetektől, mint premenstruációs szindróma, bizonyos ételek utáni sóvárgás, ingerlékenység.

Ebben az időszakban a következőképpen tudod a leghatékonyabban támogatni a tested munkáját:

 • Növeld a folyadékbeviteledet, szűrt, tiszta víz és gyógytea formájában
 • Figyelj a megfelelő rostfogyasztásra
 • Egyél sok D-vitamint és vele együtt kálciumot tartalmazó ételt, ők együtt hatnak az ösztrogénszintre
 • Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, mint például a  hajdinaliszt, a bulgur, cukormentes kakaó, magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé
 • E-vitaminra is szükség van ilyenkor, diófélékben, spenótban, hajdinában megtalálod
 • Tedd tiltólistára az alkoholt és a sót és a cukrot
 • A  menstruáció közeledtével ehetsz egy kicsivel több szénhidrátot, ami serkenti az agy szerotonin termelését, így csökkentve a depressziós, szorongásos tüneteket
 • Mozogj, sportolj, kocogj, sétálj, jógázz, kertészkedj, csináld, ami jólesik, csak légy aktív

Bejelentkezés konzultációra ITT

Ajándék sikeres endodiéta tréning ITT