Átállás a növényi alapú étrendre- gyakorlati útmutató

By

Ha egy ideje már követed az Endoblog.hu-t és az endometriozisdieta.hu-t, akkor biztosan tudod , hogyan néz ki az egészséges,  növényi alapú étrend. Most már csak el kell kezdeni, itt az idő, vágj bele te is! Természetesen, ahogy eddig is, itt sem hagylak magadra, segítek lépésről-lépésre.

 

Belevágni…nos, ez néha nem is olyan egyszerű, a legtöbb ember eleinte megtapasztalja a sóvárgást a régebbi kedvenc ételek után,  és azt, hogy a megszokott komfort ételei, kényelmes kis rutinjai hiányoznak a számára.

Amíg az ember nem ért hozzá, csak kívülről, a bolognai spagetti és a sajttál mellől szemléli, addig a vegán étrend hihetetlenül korlátozónak, sőt, olykor egyenesen lehetetlennek tűnik, holott ez a hiedelem nem is állhatna távolabb a valóságtól!

Nagyfokú önismeret és felkészültség- ez az ami segít  az átmeneti időszak kapcsán.

 

Egy apró tipp: ha az átállás nehéz, és elbizonytalanodsz, hogy képes vagy-e végigcsinálni, nagyon hiányoznak a kényelmi ételeid, akkor nézz körül a bioboltokban és szerelkezz fel néhány előrecsomagolt vegán finomsággal.

Ma már egyre több ilyen közül választhatsz hazánkban is, kekszek, zöldségchipsek, kölesgolyók, tönkölyropik, vegán szeletek is elérhetőek a bioboltok polcain. 

Ezek ugyan feldolgozott élelmiszerek, de még mindig sokkal jobb választást jelentenek, mint a nemvegán változataik, és a kezdeti időszak nehézségein átsegíthetnek.

Észre fogod venni, ahogy egyre inkább elmélyedsz a növényi alapú étkezési kultúrában, hogy ezekre a nasikra és komfort ételekre egyre kevésbé lesz szükséged. Az ízlelőbimbók preferenciái az idő múlásával megváltoznak, és hamarosan már  kevésbé sós, nem túlcukrozott, nem túl édes ételekre kezdesz el majd vágyni, és a feldolgozott ételek nagyon durván túlzónak fognak tűnni a számodra.

Ha kezdetben küzdesz azzal,  attól, hogy hogyan is kerüld a  húst, hogyan is tartózkodj a tejtermékektől, és úgy érzed, hogy ez az egész „endometriózis diéta” meg a “vegán cucc” túl korlátozó, akkor van lehetőséged a számodra hiányzó ételek vegán változatát fogyasztani.

A hús fűszerezését, és így a hús ízét megtévesztésig leutánzó gabonakolbászok, virslik várnak a bioboltok polcain, fűszeres szeitán sőt mi több, a Beyond Meat már Magyarországon is elérhető és beszerezhető. Általában az a tapasztalat, hogy nem a hús maga hiányzik, hanem annak megszokott felhasználási módjai, például grillezés, sütés, rántás, és az íze- na nem a hús íze, hanem a fűszerezéséé.

Szóval lehet így is csinálni, de amit javaslok, hogy ezek a cuccok csak eleinte legyenek a segítőtársaid az átállás időszaka alatt.

 

Ha megállsz itt, és nem fejlődsz tovább a  vegán konyha megismerésében, akkor ugyan vegán vagy és a környezetedet sokkal kevésbé károsítod, mint húsevő társaid, de  nem élsz a vegánság saját magadat, saját egészségedet érintő számtalan előnyével.

Érdemes az elhatározás megszületése után, az átmeneti időszakban is tovább olvasni, tanulni, kísérletezni, elmélyülni a vegán lehetőségek tárházában, hogy kihasználhasd az új étrended minden előnyét.

Az első lépés az állati eredetű élelmiszerek elkerülése, ha ez megvan, akkor jöhet a tökéletesítés, azaz az erősen feldolgozott ételek kerülése is.  Hamarosan magabiztosan mozogsz majd ebben a színes vegán világban, segítek én is!

Az is fontos, hogy mit eszel, mi kerül a tányérodra, és az is, hogy hogyan eszel, milyen a hozzáállásod, gondolkodásmódod és az étkezést érintő viselkedésed és szokásaid.

 

A legszuperebben összeállított, tápanyagban gazdag étrend sem fejti ki minden pozitív hatását, ha nem örömmel készíted és fogyasztod el. A legjobb eredmény elérése érdekében tartsd szem előtt a következő lépéseket:

  • Próbáld meg ételeidet  a lehető leg tápanyag-sűrűbbé tenni. Ügyelj arra, hogy naponta fogyassz jó minőségű, elegendő mennyiségű  gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket is. 
  • Ne félj a kalóriától, mindaddig, amíg egészséges, teljes értékű forrásból származik, az energia csak jót tesz neked és a testednek. Ne számolgass kalóriát, inkább arra figyelj, hogy minden fontos tápanyagból elegendő mennyiséget adj a szervezetednek.
  • Hallgass a tested jelzéseire, figyelj, mikor jelez éhséget, soha ne éhezz.  Viszont ne is nassolj egész nap, legalább 3 óra teljes el az étkezéseid között! 
  • Ne légy túl szélsőséges, keresd meg saját személyes egyensúlyod! Az elején nem kell a tökéletességre, a lehető legnagyobb tisztaságra törekedned – említettem már egy korábbi cikkemben,  hogy tökéletesség nem létezik, pusztán kitartás és következetesség! Tedd fenntarthatóvá az életmódodat, és ha számodra csak úgy örömteli, hogy időnként megeszel egy falatka feldolgozott ételt, vegán sajtot, akkor rendben, legyen úgy, sokkal inkább mint hogy teljesen kimerülj és feladd az egészet!
  • Készítsd el ételeid nagy részét otthon, saját kezűleg, és figyelj arra, hogyan fűszerezel és édesítesz. Így rajtad múlik, hogy az elfogyasztott ételnek mekkora a cukor-, olaj- és  és a sótartalma, nem kell tartanod semmitől.

Élvezd az utazást, a felfedezést, a növekvő energiád és vitalitásod!:-)

 

Ajándék  növényi alapú bevásárlólista, vegán kickstart készleted ITT érkezik az EndoMailben

Legösszetettebb növényi alapú diétára átállást segítő programomat az EnDossziét a Tanulószobában találod. 

 

A cikkek szerzője Árvai Nóra az EndoBlog.hu pszichológusa, termékenységi zavarokra specializálódott perinatális szaktanácsadó, szakíró, life- és párkapcsolati coach, szexuálpszichológiai szakpszichológus, táplálkozási tanácsadó, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-jelölt,

Bejelentkezés konzultációra ITT

A szerző könyvei ITT elérhetők