A növényi alapú étrend előnyei endometriózis diétában

By

Mi is az a vegánság?

A Vegan Society meghatározás szerint  a vegánság egy életforma, amely amennyire csak lehetséges, igyekszik elkerülni  hogy kárára legyen vagy szenvedést okozzon az állatoknak, legyen az akár étkezési, ruházkodási vagy bármilyen más  szempontból. 

Ebben az első részben áttekintjük, miért érdemes növényi alapú étkezést követni, milyen előnyöket élvezhet, aki vegán életformára vált, és kihangsúlyozom a növényi étrend endometriózis diétában betöltött szerepét is.

Dióhéjban és végtelenül leegyszerűsítve, a vegán táplálkozás gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, hüvelyesekből, diófélékből és magvakból álló étrendből áll, a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztása mellett.

Következzenek a vegán táplálkozás legfontosabb előnyei:

  • ERŐ ÉS ENERGIA   A világ legerősebb embere, Patrik Baboumian a közelmúltban több mint 1200 fontot emelt egy teljesen növényi alapú étrendben. A világ egyik legnagyszerűbb hosszútávfutója, Scott Jurek, képes 150 mérföldet megállás nélkül futni, és mindezt elképesztően gyorsan:  növényi alapú étrendet követve. A kiegyensúlyozott  vegán étrend tökéletes alap a nagy teljesítményt n és erőt kifejtő tevékenységekhez. De természetesen  nem kell élsportolónak lenned ahhoz, hogy kihasználd az előnyöket, amelyek a növényi étrenddel járnak. A növényi ételek rengeteg terhet vesznek le az emésztőrendszerről és ilyen módon  megnövekedett energiamennyiséget biztosítanak a mindennapi helyzetek kezeléséhez és élvezetéhez. A növényi alapú étkezés optimalizálja immunrendszer működését és segíti a test gyors felépülését is a megterhelést jelentő helyzetek után.             
  • TÁPANYAG ÉS VITAMINRAKTÁRA növényi élelmiszerek tartalmaznak minden nélkülözhetetlen tápanyagot, amelyre szükségünk van- egy kivételével, és ez a B12-vitamin, ebből a legtöbb vegán hozzáadott vitaminokkal dúsított termékekből nyer eleget. A B12-vitaminról egy későbbi cikkünkben lesz még bővebben szó.Tehát a növényi élelmiszerek egy halom vitamint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaznak, töltekezz belőlük bátran és kedvedre!

 

  • KISEBB KALÓRIASŰRŰSÉG A gyümölcsök és zöldségek jóval kevesebb kalóriát,  de több vizet és rostot tartalmaznak, amelyek segítenek abban, hogy jóllakj anélkül, hogy a túl sok kalóriát fogyasztanál. A kevesebb telített zsír fogyasztása szintén hozzájárul a ideális testsúly fenntartásához. A vegán ételek kalória-sűrűsége sokkal alacsonyabb a zsíros állati eredetű élelmiszerekhez képest. Ez azt jelenti, hogy sokkal több salátát, zöldséget, gyümölcsöt fogyaszthatsz ugyanannyi kalóriáért, mint tennéd azt mintha tojásból vagy a kolbászból falatoznál. Ezenkívül a gyümölcsökben és zöldségekben található elengedhetetlen mikrotápanyagok sokasága kielégíti a sejteket, és nagymértékben csökkenti a vágyakozást a túlevésre.   

 

  • CSÖKKEN A KRÓNIKUS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATA Az állati eredetű termékek elengedésével és a növényi ételek fogyasztásával drasztikusan csökkentheted az úgynevezett “rossz” koleszterinszinted.  Ennek okán a szívbetegségek kialakulásának sokkal sokkal kisebb esélye van, ami hazánkban és  Amerikában is vezető halálok. A  CHINA STUDY (Kína tanulmány) -amely az emberi táplálkozásról mind a mai napig az egyik legátfogóbb, legnagyszabásúbb kutatás volt -megállapítja, hogy közvetlen kapcsolat van az állati élelmiszerek fogyasztása és a krónikus betegségek, például szívbetegség, cukorbetegség és a rák különböző formái között. 

Ezt az ábrát muszáj megmutatnom: nézd csak, hol van Magyarország? Szívbe markoló látvány.

 

 

  • FIZIKAI MEGJELENÉS  Sokan számolnak be arról, hogy a növényi alapú étkezés bevezetése az életükbe nem pusztán az ideális testsúly elérésében segítette őket, de a vitaminoknak köszönhetően csodás, dús hajkoronájuk, egészségtől ragyogó bőrük lett akkor is, ha előtte hajhullással, aknékkal vagy más bőrproblémákkal küzdöttek.  Többen allergiás és autoimmun eredetű bőrproblémáknak, csalánkiütésnek, ekcémának is búcsút inthettek, és újra mosolyogva, elégedetten állnak tükör elé az új, egészségesebb táplálkozási szokásiaknak köszönhetően.

 

  • NAGYOBB ESÉLY A HOSSZÚ ÉS EGÉSZSÉGES, AKTÍV ÉLETRE Az EndoBlogon írtam egy cikket a Kék Zónák titkairól. Dan Buettner, a National Geographic szerzője és felfedezője csapatával arra vállalkozott, hogy a világ különböző vidékeit bejárva és tanulmányozva meglelje és megfogalmazza, mi is a hosszú és mindvégig aktív, egészséges titka. Keresztül-kasul utaztak a világban, és útjuk során megnevezték azokat a kék zónákat, ahol a legtovább, valamint a legaktívabban élnek az emberek. Ezek az  úgynevezett kék zónák.  Földrajzilag nagyon különböző helyeken vannak, első látásra nehéz bárminemű közös vonást felfedezni bennük, Dan és munkatársai azonban hosszas elemző munka után mégis találtak néhány olyan kapcsolódó pontot, amely hozzájárulhat ezeknek az embereknek a kiegyensúlyozott, hosszú, aktív életéhez.  Ezek közül az egyik legfőbb pont az itt élő emberek megszokott étrendje volt, amely növényi alapokon nyugszik. ITT találod a teljes cikket az EndoBlogon a Kék Zónákról.

 

  • ETIKA ÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG. Eddig főleg az egészséggel és a fizikai megjelenéssel kapcsolatos előnyökről beszéltem, de van itt még egy elhanyagolhatatlan szempont. Növényi alapú diétát folytatva te nem vesz részt az állatok kegyetlen kizsákmányolásában, és csökkented  a ökológiai  lábnyomodat is- mai napság ez már nem pusztán “mellékhatása” a vegánságnak, hanem a tudatos embereknek simán már fő szempontja is lehet. Most, miközben írom e sorokat, lángolnak az amazóniai esőerdők, – és most, hogy pár hónappal később publikálom is az elfelejtett vázlatomat, éppen Ausztrália, abnormálisan meleg van az Antarktiszon és szakad fel a földből a helyzetet súlyosbító metán – szóval amikor a Facebook tele van a “saveamazonia” “australianbushfires” hashtegekkel, akkor nagyon jó érzés tudni, hogy te nem csak posztolgatsz, hanem tényleg nem járulsz hozzá a klímakatasztrófához- legalábbis a táplálkozásoddal biztosan nem:-)

 

  • ENDOMETRIÓZIS. Endometriózis esetén a vegán életmóddal két legyet ütsz egy csapásra, hiszen az összes eddig  említett előny mellett még azt is élvezheted, hogy az új életmódod milyen jó hatással van az állapotodra. A hús-, tojás- és tejtermékek kiiktatása az étrendedből azt jelenti, hogy nem viszed be az nem elhanyagolható hormont és antibiotikum maradványt a szervezetedbe, amit a magasabb tejhozam, nagyobb vágósúly, tehát a nagyobb profit végett az ipari állattenyésztésben megetetnek ezekkel az állatokkal. Ez a hormon leginkább ösztrogén, aminek az endometriózis a lehető legjobban örül…de ha vegán vagy, és az endometriózis diéta egy-két alapelvét is betartod, nagyon gyorsan leolvadhat az a kaján vigyor az Andó képéről:-)

 

  • ÖRÖM, ÖNBIZALOM ÉS NYITOTTSÁG. A táplálkozás a tökéletes egészségnek csak egy része, de hatalmas része! Az étkezési mód megváltoztatása nagy elhatározás, egy nagy lépés, amely aztán elindíthat az életedben egy sor egyéb pozitív változást is, amire talán most még gondolni sem mersz. Ha látod az első visszajelzéseket, hogy energikusabb vagy,  javulnak a tüneteid,  ez lendületet és motivációt ad a továbbiakhoz, és egyre inkább elmélyíti a saját testeddel való szeretetteli kapcsolatot. Egy kis személyes kitekintés:  nekem az egészséges életmódra való áttérés csak az utazás kezdete volt, amely során rájöttem, hogyan szeressem, tiszteljem és támogassam a testemet. A táplálkozásom megváltoztatása szerepet játszott abban, hogy meggyógyultam egy krónikus betegségből, számos új, értékes emberrel ismerkedtem meg és nyitottabb lettem a tágabb környezetünk problémáira is és emiatt jobban odafigyelek azokra az apóságokra, amivel a mindennapokban tehetünk a helyzet javításáért. Rengeteg új könyvet olvastam, elképesztő mennyiség új tudásra tettem szert. Ez az utazás, meg vagyok győződve róla, élethosszig tart majd, új felfedezésekkel és izgalmakkal.  Állok elébe:-)

 

Bővebb információ, cikkek és ajándék letölthető növényi alapú étrend ITT

Bejelentkezés konzultációra ITT

Infotermékek, diéta könyveim ITT