8 tipp a karácsonyi vendégséghez, ha te vagy a házigazda

By

Tervezz előre: Hívd meg a vendégeid időben, és kérdezd  meg, van-e allergiájuk, táplálék intoleranciájuk vagy egyéb speciális preferenciájuk, amit tudnod kell a menütervezéskor! Lehet, hogy te növényi alapú endometriózis diétát követsz, ezért azt gondolod, amit te felszolgálsz, az biztosan belefér mindenkinek a diétájába, de ez koránt sincs így. Képzeld csak el például, hogy valakinek paradicsom vagy mogyoró allergiája van- jobb előre felkészülni, mintsem akkor kapkodni, amikor már az asztalnál ülnek a vendégeid.

Készíts  listát! Írd fel, mi lesz a menü, és azt is, melyik recepthez mi az, amit meg kell venned, így biztosan nem marad ki semmi, és nem kell az utolsó pillanatban rohangálnod szerecsendióért!:-)

Dönts a részletekről is!  Döntsd  el, hogy az asztalnál vagy svédasztalon szolgálod majd fel a vacsorát, és arról is, milyen dekorációt szeretnél!  Határozd meg és írd össze, milyen takarítási- és szépítgetési feladatokat kell elvégezned a lakásban, és mire van szükséged mindehez! 

Kérj egy kis  segítséget! Kérd meg  a vendégeidet, hogy hozzanak néhány speciális apróságot, például italokat (alkoholos és alkoholmentes), előételeket  vagy rágcsálnivalókat.

Vásárolj be időben! Igyekezz elkerülni a karácsony előtti hétvégét, mert az már brutál zsúfolt és fárasztó.  Ha lehetséges, próbáld hétköznap késő délelőtt, kora délután elintézni ezt. Bevásárláskor figyelj oda az eltarthatóságra, és ha friss árúra van szükséged, inkább csak rendeld meg a helyi zöldségeshez, és oda ugorj be érte a vacsora napjának délelőttjén, mintsem hogy otthon rád romoljon a nagybevásárláskor megvett friss árú. A vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy elraktad a listádat is.

Már előző nap állítsd fel az asztalt: (Kivéve, ha macskád van. Akkor ezt felejtsd el- tapasztalatból mondom!:-) A nagy napon kevésbé kell aggódnod, ha az összes pohár, ezüst edény és tányér készen áll a használatra. Ezzel a módszerrel annak is elejét veheted, hogy utolsó pillanatban derüljön ki, hogy csak elfelejtetted pótolni a tavaly eltört kristálypoharat,  nincs elég szék/merőkanál/sószóró/valami, amire nem gondoltál., valamint arra is van időd, hogy valahonnan előkotord az ünnepi salátástáladat, amit nem láttál éppen egy éve, múlt karácsony óta.

Csak nyugi! Ne gyakoroljon extra nyomást magadra, egyáltalán nem kell, hogy  minden  tökéletes legyen. A  karácsony napja elsősorban a szeretteiddel eltöltött időről szól,  szóval ne légy mártír a konyhában, nem kell húszféle leves és hatezer féle sütemény, sokkal fontosabb, hogy te is részese legyél az étkezésnek, le tudj ülni a vendégeiddel és legyen lehetőséged neked magadnak is élvezni az ízeket és a társaságot is. A mosogatást felejts el, ez egyszer tényleg ráér holnap is. 

Azokból a fogásokból, amelyek elállnak, mindig készíts egy kicsit többet, mint  amit gondolnál, hogy szükség van: Így biztosan nem kerülsz kellemetlen helyzetbe, hogy idő előtt  kifogysz a kajából, de ha esetleg mégis marad belőle, azt elteheted, elcsomagolhatod a vendégeidnek vagy megeheted másnap, így kárba sem megy, nem pazarolsz. Ráadásul az ünnepek további részében már nem kell a főzéssel törődnöd. 

Ízletes karácsonyi endometriózis diétabarát menük, komplett receptek, túlélőtippek idióta kérdések esetére, ünnepi fűszer kisokos, karácsonyi stresszkezelés és még sok minden más a Stresszmentes Karácsony Munkafüzet és Kreatív Évtervezőben! Rendeld meg most, hogy időben fel tudj készülni az ünnepekre!

EndoMail- minden hétfőn mosolyt hozunk a postaládádba! Feliratkozás ITT