Vegán, szójamentes rántotta – endometriózis diétába illeszthető recept

By

14 éves korom óta vegetáriánus vagyok, 3 éve pedig vegán. A hús sosem hiányzott, hiába most a Beyond Meat mánia, egyszerűen nem vágyom hasonló ízekre, állagokra.

Ez igaz nem csak a különféle húspótlókra, hanem a tojás állagára és ízére is. Ezt a receptet azok számára kísérleteztem ki, akiknek igenis hiányoznak még a megszokott ízek és állagok.

Nem volt egyszerű dolgom, mert ugyan rengeteg vegán, növényi alapú “rántotta” recept kering már a köztudatban, de mindegyik fő összetevője a tofu és a szójatej, amit endometriózis diétában nem javasolt fogyasztan.

Ez egy teljesen növényi alapú ÉS endometriózis diéta barát recept, fogadd szeretettel!

 

Hozzávalók:

víz vagy édesítetlen, natúr növényi tej

csicseriborsó liszt

zabpehelyliszt

pirospaprika őrlemény (piacról a nénitől)

frissen őrölt fekete bors

adalékmentes só, fekete himalájai só

1 kis vöröshagyma

olívaolaj

extra: zöldhagyma, saláta, paradicsom stb.

 

Így csináld:

Keverd össze a zabpehely- és a  csicseriborsólisztet a  sütőporral és a fűszerekkel,  alaposan dolgozd össze. Ezután jöhet minden folyékony alapanyag, egy másik tálban keverd össze az  olívaolajat és a natúr, nem cukrozott növényi tejet vagy akár simán csak tiszta vizet  1:3 arányban, és löttyintsd rá a száraz  összetevőkre.  Ahogy kutyulod, hasonló állagot keress, mint a tojás lenne.

Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, tegyél bele egy kis hagymát aprózva. Ha megpirult egy kicsit, illatos, akkor  mehet a serpenyőbe a tojásszerű massza, rá a fedő, és néhány perc és kész is van. Ha fedővel készíted, általában nem kell forgatni a masszát. Akkor van készen, amikor  megszólalásig hasonlít a hagyományos omletthez.

Tálald melegen, friss salátával, paradicsommal, a tetejét pedig pirospaprikaporral és aprózott zöldhagymával megszórva.

Egészségedre!

 

Ha szeretnéd az endometriózis diétádat végre letisztázni és keretbe foglalni, ajánlom az Igazi Endometriózis Diéta könyveinket!